Per Åhlin

Sveriges främste animatör Per Åhlin är född 1931 och fyller följdaktligen 70 i år. Han är fortfarande lika aktiv som någonsin och jobbar oförtrutet vidare med nya projekt i sin studio Pennfilm. Firman startades 1967 inför arbetet med Sveriges första animerade långfilm I huvet på en gammal gubbe. Manuset till filmen skrevs av Hans Alfredson (även huvudrollen) och Tage Danielsson, men det var långtifrån första gången de samarbetade. Åhlin hade redan 1964 gjort förtexterna till deras debutlångfilm Svenska bilder, och innan dess även illustrerat flera av Danielssons böcker. Innan arbetet med filmen startade hade Åhlin arbetat som scenograf och regissör på Teater 23 i Malmö under åren 1956-66, vilket han naturligtvis hade stor nytta av. I flera följande Hasse å Tage-produktioner har han också medverkat på olika sätt, inte minst i Picassos äventyr (1978) som han gjorde animerade sekvenser, balettkostymer och tavlor till.

Därefter har produktionen av kort- och långfilm rullat på. Långfilmerna är så här långt fyra till antalet, och samtliga visas under Grebbestads filmdagar. Förutom I huvet på en gammal gubbe, är det Dunderklumpen (1974), Resan till Melonia (1989) och Hundhotellet (2000). Det är som synes långt mellan varje stor produktion, men så får man ha i åtanke att det tar flera år att färdigställa en animerad långfilm. Att gå i land med så stora produktioner i ett litet land som Sverige är bara det en bedrift, att göra det med så bra resultat som Pennfilm har gjort är helt fantastiskt. Idag är det vanligt att grundmaterialet på svenska animerade TV-serier görs här hemma, därefter läggs den kostsamma efterbearbetningen ut på länder som Ungern. Åhlin har däremot hela tiden försökt hålla produktionen inom Skandinavien. Han ser den nordiska animationen som ett konstnärligt alternativ och det är inte utan att det märks i hans filmer.

Utöver detta finns det otaliga kortfilmer där Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton från 1975 intar en särställning. Tage Danielssons berättelse är en given julklassiker och vi är mycket glada över att kunna visa den. Bland övriga kortfilmer kan nämnas den 16 avsnitt långa serien om Alfons Åberg och flera kortfilmer efter Lennart Hellsings ABC. Företaget producerar också emellanåt reklamfilmer.

Pennfilm håller till nere i Skåne i stora, luftiga lokaler som vid stora produktioner kan inrymma 30 anställda. Nästa långfilm kommer att bli Det blåser på månen efter Eric Linklaters barnbok. Manus står Ulf Stark för och Per Åhlin regisserar. Det är tänkt att produktionen ska starta inom kort och vi ser naturligtvis fram emot slutresultatet.


gå till gäster